Move
-

Od kuchni

Zobacz:

W Busku-Zdroju chleb, wino i... woda

W Busku-Zdroju chleb, wino i... woda

Kultywowanie tradycji kulinarnych regionów stało się sposobem na ich promocję. To jednocześnie powrót do zdrowej żywności bez chemii i konserwantów. Odtwarzamy zapomniane przepisy. Jak dziś piecze się tradycyjny chleb?

Więcej...

BROFAKTURA w Siedlcach-przestrzeń z duszą

BROFAKTURA w Siedlcach-przestrzeń z duszą

Gdy zdarzy się Państwu zawitać do Siedlec, polecamy odwiedzić  nowo otwarty browar restauracyjny w centrum handlowym miasta. Miejsce ma swój niepowtarzalny klimat.

Więcej...

Skrzydełko czy nóżka?

Skrzydełko czy nóżka?

Co smakuje lepiej; kokoszka czy kogucik? - pytano podczas konferencji prasowej Krajowej Rady Drobiarstwa, podsumowującej trwającą trzy lata kampanię promującą wysoką jakość mięsa pochodzącego z polskiego drobiu.  

Więcej...

Targi EuroGastro

Targi EuroGastro

Jak ogromna wiedza potrzebna jest w biznesie gastronomicznym, mogli się przekonać odwiedzający Międzynarodowe Targi EuroGastro w warszawskim Centrum Targowym przy Marsa.

Więcej...

W Busku-Zdroju chleb, wino i... woda

Niezwykłe walory smakowe pieczywa bez "ulepszaczy" poznamy w chlebowej izbie, która powstała przy kościele św. brata Alberta w Busku-Zdroju przy Lipowej 2. Pomogło dofinansowanie z PROW uzyskane za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania "Słoneczny Lider". Tradycję połączył z nowoczesnością, zakupiony w wyniku realizacji projektu, piec chlebowy. Odkurzono zapomniane przepisy i przeszkolono wolontariuszki w zakresie dawnych receptur. Jedną z nich, nam udało się wykraść.
Do kilograma mąki, pół na pół: żytniej i pszennej, dodać soli, kminku i czarnuszki, 3 łyżki cukru oraz nieco oleju. Opakowanie drożdży rozrobić w ciepłym, osłodzonym mleku, ale musi być ono koniecznie prosto od krowy-sklepowe wykluczone. Po przepracowaniu drożdży, wmieszać je do mąki i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie formować chlebek lub podpłomyki - te należy posmarować olejem, aby zbytnio nie wyrosły podczas pieczenia, które trwa kilka minut.  Kto chce niech spróbuje, wykonać takie specjały we własnym piekarniku.
Tym  zaś, którzy będą odpoczywać w Busku, polecamy wybrać się na pokaz wypieku podpłomyków i degustację. Odbywa się w czwartki ok. godz. 16. Proboszcz tutejszej parafii osobiście nadzoruje wypiek. Przed degustacją błogosławi pieczywo i zaleca, by spożywając, dzielić się nim z uczestnikami spotkania.

Po degustacji , warto wstąpić do świątyni. To nowowczesny obiekt. Ściany zdobione są unikatową techniką. W tym miejscu, w sposób wyjątkowy tradycja splata się z nowoczesnością. Kto chciałby pozostać tu na dłużej, może skorzystać z pokoi gościnnych, którymi dysponuje parafia a także skosztować regionalnych potraw w ogólno dostępnej przykościelnej stołówce, która słynie z wyjątkowych smaków. Trzeba dodać, że w Busku i na całym Ponidziu kultywuje się tradycje kuchni regionalnej. Oprócz wspomnianego chleba, do popisowych dań regionu należą m.in.: kaczka z jabłkami z Zamku Dersława, buncok strzałkowski z niedźwiedzim czosnkiem, czy też pierogi np. z rabarbarowym farszem. Regionalne uprawy to truskawka faworytka, czosnek a także fasola "piękny jaś".  

 

Wino czereśniowe "spod Kapturowej Góry" jest unikatowe w skali kraju. Bardzo trudno je wykonać. Udało się to, właścicielom gospodarstwa agroturystycznego "U Damiana" w Pęczelicach. Z dotacji LGD zbudowali " Piwniczkę pod kogutem", w której mogą się odbywać degustacje produktów regionalnych. A do wina najlepsze są sery pochodzace z pobliskiego gospodarstwa mlecznego w Strzałkowie.  

 

Ci, którzy wina wypiją za dużo- następnego dnia, a wszyscy inni zawsze-chętnie sięgną po wodę. Buskowianka- naturalna woda mineralna, posiada właściwości wspomagajace leczenie wielu schorzeń. Reguluje metabolizm, oczyszcza, zwiększa odporność a także orzeźwia . 

  


Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2019-10-23
USD 3,8473 +0,17%
EUR 4,2778 -0,03%
CHF 3,8887 +0,09%
GBP 4,9449 -0,51%
Wspierane przez Money.pl

Alternative flash content

Requirements