Kultywowanie tradycji kulinarnych regionów stało się sposobem na ich promocję. To jednocześnie powrót do zdrowej żywności bez chemii i konserwantów. Odtwarzamy zapomniane przepisy. Jak dziś piecze się tradycyjny chleb?
Więcej...Gdy zdarzy się Państwu zawitać do Siedlec, polecamy odwiedzić nowo otwarty browar restauracyjny w centrum handlowym miasta. Miejsce ma swój niepowtarzalny klimat.
Więcej...Co smakuje lepiej; kokoszka czy kogucik? - pytano podczas konferencji prasowej Krajowej Rady Drobiarstwa, podsumowującej trwającą trzy lata kampanię promującą wysoką jakość mięsa pochodzącego z polskiego drobiu.
Więcej...Jak ogromna wiedza potrzebna jest w biznesie gastronomicznym, mogli się przekonać odwiedzający Międzynarodowe Targi EuroGastro w warszawskim Centrum Targowym przy Marsa.
Więcej...Ryby i mięso z elektrycznej wędzarni smakują wyśmienicie a urządzenie nie wymaga skomplikowanej obsługi. Ważna jest natomiast umiejętność wcześniejszego zamarynowania produktu i nadanie mu dzięki temu wyjątkowego smaku. Na targach można było poznać sekrety szefów kuchni, które nie mieszczą się w głowach klientów dobrych restauracji. Zaprezentowano najnowocześniejsze urządzenia do gotowania, pieczenia, smażenia i grillowania. Pokazano też maszyny gastronomiczne spełniające jednocześnie wiele funkcji jak np.piece konwekcyjno - parowe. Bez zaprezentowanych nowości, nie ma dziś nowoczesnej, profesjonalnej kuchni. Nie ma jej także bez wysokiej klasy produktów. Najlepsze gatunki mięs przygotowują do gastronomii specjalistyczne firmy. Produkty muszą zachować najwyższe walory smakowe, miękkość i soczystość, a kucharz przy pomocy nowoczesnych urządzeń wykona danie w mig, by podać je na stół klientowi.
Patelnie, pospolite garnki, tony tłuszczu i panierki - żegnajcie! Nie ma dla was już miejsca w nowoczesnej gastronomii XXI wieku. Ta stawia na smak i zdrowie. Biznes gastronomiczny wymaga obecnie ogromnej wiedzy i trzeba ją posiąść, aby nie wypaść z rynku. Nic dziwnego, że impreza targowa EuroGast wzbudziła tak ogromne zainteresowanie. Według szacunków organizatorów, targi odwiedziło około 20 tys. osób.
Alternative flash content
Requirements