Kultywowanie tradycji kulinarnych regionów stało się sposobem na ich promocję. To jednocześnie powrót do zdrowej żywności bez chemii i konserwantów. Odtwarzamy zapomniane przepisy. Jak dziś piecze się tradycyjny chleb?
Więcej...Gdy zdarzy się Państwu zawitać do Siedlec, polecamy odwiedzić nowo otwarty browar restauracyjny w centrum handlowym miasta. Miejsce ma swój niepowtarzalny klimat.
Więcej...Co smakuje lepiej; kokoszka czy kogucik? - pytano podczas konferencji prasowej Krajowej Rady Drobiarstwa, podsumowującej trwającą trzy lata kampanię promującą wysoką jakość mięsa pochodzącego z polskiego drobiu.
Więcej...Jak ogromna wiedza potrzebna jest w biznesie gastronomicznym, mogli się przekonać odwiedzający Międzynarodowe Targi EuroGastro w warszawskim Centrum Targowym przy Marsa.
Więcej...Okazuje się, że u czterdziestodniowych kurczaków, jakie trafiają na ubój, trudno jest odróżnić płeć. Dlatego też drobiarze zamiast się nad tym zastanawiać, polecają szukać produktów drobiowych ze znakiem QAFP. Zapewniają, że każdy z nich smakuje wyśmienicie. QAFP to Program Gwarantowanej Jakości Żywności, opracowany przez ekspertów z polskich uczelni. To znak wysokiej jakości mięsa, jego walorów kulinarnych oraz bezpieczeństwa, czyli hodowli bez antybiotyków, hormonów czy stymulatorów wzrostu. Podczas realizacji programu wdrażania nowej jakości w drobiarstwie, edukowano producentów. W efekcie 19 zakładów uzyskało certyfikację QAFP.
Program realizowano także w Niemczech, przekonując naszych wschodnich sąsiadów do walorów smakowych i zdrowotnych polskiego drobiu. W Polsce produkuje się go około 2 mln ton rocznie. Jesteśmy trzecim w świecie eksporterem, po Stanach Zjednoczonych i Brazylii. Każdy rodak spożywa ok. 27 kg rocznie mięsa drobiowego. Jedzmy go więc, na zdrowie.
Alternative flash content
Requirements