Move
-

Od kuchni

Zobacz:

W Busku-Zdroju chleb, wino i... woda

W Busku-Zdroju chleb, wino i... woda

Kultywowanie tradycji kulinarnych regionów stało się sposobem na ich promocję. To jednocześnie powrót do zdrowej żywności bez chemii i konserwantów. Odtwarzamy zapomniane przepisy. Jak dziś piecze się tradycyjny chleb?

Więcej...

BROFAKTURA w Siedlcach-przestrzeń z duszą

BROFAKTURA w Siedlcach-przestrzeń z duszą

Gdy zdarzy się Państwu zawitać do Siedlec, polecamy odwiedzić  nowo otwarty browar restauracyjny w centrum handlowym miasta. Miejsce ma swój niepowtarzalny klimat.

Więcej...

Skrzydełko czy nóżka?

Skrzydełko czy nóżka?

Co smakuje lepiej; kokoszka czy kogucik? - pytano podczas konferencji prasowej Krajowej Rady Drobiarstwa, podsumowującej trwającą trzy lata kampanię promującą wysoką jakość mięsa pochodzącego z polskiego drobiu.  

Więcej...

Targi EuroGastro

Targi EuroGastro

Jak ogromna wiedza potrzebna jest w biznesie gastronomicznym, mogli się przekonać odwiedzający Międzynarodowe Targi EuroGastro w warszawskim Centrum Targowym przy Marsa.

Więcej...

Pizza przysmak biedaków?

Pizza już dawno zawojowała świat. Dlaczego jednak tego powszechnie lubianego przysmaku nie serwują kuchnie hotelowe? Na pewno nie dlatego, że początkowo było to danie włoskich biedaków sporządzane z resztek pokarmu pozostałego z poprzedniego dnia.

Próbowaliśmy rozgryźć to zagadnienie? Wyrób pizzy o doskonałych walorach smakowych, to skomplikowana sztuka wykonania połączona z długim czasem, składającym się na końcowy efekt smaku i jakości produktu. Ciasto na pizzę musi dojrzewać po wyrobieniu co najmniej jedną noc, w przeciwnym razie mielibyśmy zamiast pizzy drożdżową babkę. W pizzeriach, które chcą by wracali do nich klienci, nie bazuje się na półproduktach, lecz wszystko począwszy od ciasta wyrabia się samemu. Zamiast keczupu, klient otrzymuje sos pomidorowy wykonany własnoręcznie przez szefa kuchni ze specjalnej odmiany włoskich pomidorów pellati, świeżej bazylii i sera prosto z Włoch. Do wypiekania potrzebny jest specjalny piec, który ma znacznie wyższą temperaturę niż gastronomiczny. Do wypłaszczania ciasta nie używa się maszynki, trochę takiej jak do makaronu, tylko wyćwiczonych rąk pizzeria, który przed włożeniem do pieca musi ciasto odpowiedni wypieścić. Smak pizzy tkwi zatem w jej autentyczności, domowości i cierpliwości. Dlatego nie może sobie na nią pozwolić gastronomia hotelowa.


Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2023-01-24
USD 4,3341 +0,23%
EUR 4,7073 -0,24%
CHF 4,7014 -0,22%
GBP 5,3443 -0,38%
Wspierane przez Money.pl

Alternative flash content

Requirements