Kultywowanie tradycji kulinarnych regionów stało się sposobem na ich promocję. To jednocześnie powrót do zdrowej żywności bez chemii i konserwantów. Odtwarzamy zapomniane przepisy. Jak dziś piecze się tradycyjny chleb?
Więcej...Gdy zdarzy się Państwu zawitać do Siedlec, polecamy odwiedzić nowo otwarty browar restauracyjny w centrum handlowym miasta. Miejsce ma swój niepowtarzalny klimat.
Więcej...Co smakuje lepiej; kokoszka czy kogucik? - pytano podczas konferencji prasowej Krajowej Rady Drobiarstwa, podsumowującej trwającą trzy lata kampanię promującą wysoką jakość mięsa pochodzącego z polskiego drobiu.
Więcej...Jak ogromna wiedza potrzebna jest w biznesie gastronomicznym, mogli się przekonać odwiedzający Międzynarodowe Targi EuroGastro w warszawskim Centrum Targowym przy Marsa.
Więcej...In vino veritas, in aqua santis mawiali starożytni. W dowolnym tłumaczeniu: nisko procentowy nektar bogów rozwiązuje język i jest zdrowe jak woda.
Tak czy inaczej: prawda leży winie a raczej w ilości wypitego trunku dlatego stało się ono nieodzownym uczestnikiem spotkań biznesowych a już zwłaszcza tych odbywających się w podróży.
A teraz dobre wiadomości – umiarkowane ilości wina podczas spotkania biznesowego rozjaśnią umysł i pobudzą go do kreatywnego myślenia. Rozluźnią niekiedy napiętą atmosferę spotkania. Lampka wina po męczącym dniu zastąpi tabletkę nasenną. Pozwoli spalić nadmierne kalorie podczas biznesowego lunchu.
Nie tylko przyjemność ale i zdrowie – spostrzegł już w tym tajemniczym trunku - ojciec medycyny Hipokrates. Uznał, że czyni organizm dłużej młodym i pełniejszym wigoru. Używał go do wyrobu medykamentów. Kilka wieków później lekarze zauważyli, że mieszkańcy Bordeaux najrzadziej w świecie umierają na choroby serca i miażdżycę. Wino ma sporo związków mineralnych, obniża cholesterol, chroni przed paradentozą, reguluje poziom cukru we krwi. Tajemnica wina tkwi jednak w jego ilości – kto ją przekroczy, pozostaną mu...bolesne wspomnienia.
Alternative flash content
Requirements