Branżowy biznes połączono tym razem ze Świętem Rolnictwa. Centralne Targi Rolnictwa odbyły się po raz pierwszy w Nadarzynie. Uczestniczyło w nich ponad 300 wystawców z kraju i zagranicy.
Więcej...150 calowy telewizor do kina domowego za 2,5 miliona złotych! I jeszcze trzeba na niego czekać podobno pół roku. Jak wykorzystać cuda techniki we własnym domu, demonstrowali wystawcy podczas targów Dom Inteligentny.
Więcej...Aż 3/4 firm ma problemy z pozyskaniem pracowników w branży usług biznesowych - wynika z badań grupy Manpower "Trendy HR".
Więcej...Już nie węgiel i nie stal, ani nawet rolnictwo! Polska gospodarka kosmetykami stoi.
Więcej...Wszyscy znamy niebiański smak czekolady, gdy rozpływa się w ustach. Koi nerwy, poprawia humor. Zawiera endorfiny - hormony szczęścia. Dlatego można się od niej uzależnić. Tymczasem z każdym rokiem cena rozkosznej konsumpcji jest coraz wyższa.
Każde dziecko wie, że do wyrobu czekolady służy kakao. Cenne ziarno kosztuje z każdym rokiem coraz więcej na światowych rynkach. W 2013 roku także odnotowuje się wzrosty cen ziaren kakaowca. Co ciekawe, wzrostowi cen towarzyszy wzrost konsumpcji smakołyków z zawartością kakaowca. W Polsce na cenę wyrobu mają także wpływ ruchy cen walut.
Największym w świecie producentem kakao jest Wybrzeże Kości Słoniowej. Stąd pochodzi aż 40% brunatnych ziaren. To państwo w Afryce nad Zatoką Gwinejską. W przeszłości targały nim okresowe lokalne zawirowania polityczne. Wpływało to na ceny. Dodatkowo pojawiały się anomalie klimatyczne, co także przyczyniło się do wzrostu cen tego surowca.
Jak na te podwyżki reagują producenci? Na przykład w Anglii, cukiernicy nie podwyższają cen lecz nieco zmniejszają opakowania. Rodzimi producenci także się do tego przyznają.
Alternative flash content
Requirements